Motorsafaris reisverslag van Marin en Marie-Louise van Gestel


Op de motorbeurs in Utrecht zijn wij in gesprek geraakt met Jan Nauta van Motorsafaris. Het programma sprak ons meteen heel erg aan, alleen wilden wij eigenlijk het liefst 3 weken in Kenia rondtoeren i.p.v. de standaard aangeboden 2 weken.

Zie hier het ontstaan van de Kilimanjaro Extended, waarbij je bijna 3000 km in Kenia gaat rijden. Er bleken nog 2 andere motorrijders deze reis geboekt te hebben en samen met hen en nog 1 motorrijder die de 2-weekse trip had geboekt, vertrokken we dan ook op 19 januari 2014.

Het reisprogramma was nog een beetje een pilot, dat was ons ook allemaal bekend. Op het vliegveld in Mombasa werden we opgehaald door onze reisleider Ko, samen met de Keniaanse gids Peter. Op naar Msambweni. Sawa Sawa beach house is een paradijsje op aarde. Scoort duidelijk niet voor niets erg hoog op Zoover! Dat kunnen we alleen maar bevestigen! Geweldig personeel, heerlijk eten en gewoon helemaal top. De eerste dagen was het acclimatiseren met o.a. een dorpswandeling. Wat een hartelijkheid van de Kenianen, ongelooflijk. Dat zou de rest van de reis ook steeds de rode draad blijven, geweldig aardige en vriendelijke mensen. Iedereen wil een praatje maken en je de hand schudden. Vervolgens enkele ritjes met de motoren in de prachtige omgeving, waarbij we aan de motoren konden wennen en de reisleider alvast eens kon kijken wat voor vlees hij in de kuip had. Er werd op allerlei ondergrond gereden, wat we ook onderweg tegen zouden komen, dus zo konden we mooi wat oefenen en een beetje te weten komen wat ons aan wegen te wachten zou staan.

Na enkele dagen al geweldig genoten te hebben, vertrokken we vanuit Sawa Sawa beach house voor de grote toer door Kenia en een klein, maar niet onbelangrijk stukje Tanzania, nl rondom de Kilimanjaro. Peter volgde in de auto, samen met Benson, de monteur. Twee enorm vriendelijke Kenianen, die duidelijk goed aan toeristen zijn gewend, want ze weten alles enorm goed te regelen en maken dan ook in no-time deel uit van de groep. De routes zijn zeer gevarieerd, zowel qua wegen als omgeving. Je ziet hoeveel enorm verschillende landschappen er zijn op betrekkelijk korte afstanden. Er is nooit stress, de dagafstanden zijn heel goed te doen en het is een geweldig land om te bezoeken. Gelukkig zit er ook off-road in, circa 30-40 % van de route, maar dan kom je ook echt lokaal. Zwaar is het niet, enige motorrijervaring is wel een vereiste. Off-road is meestal aardig vlak, maar soms toch ook stenenpaden of wegen met diepe watergeulen erin gesleten. Stoffen doet het er enorm. Je leert zo wel echt Kenia kennen en komt op plaatsen waar je geen toerist zal tegen komen. Super!

Onderweg werd er door Ko en Peter ook gekeken of het programma zo aan ieders wensen voldeed, want er is altijd genoeg souplesse om evt. zaken aan te passen, afhankelijk van de wensen. Zeker nu in deze pilotreis. Maar alles was top voorbereid en er hoefde dan ook niet veel gewijzigd te worden. Wel is er onderweg op het laatst wat in de overnachting gewijzigd vanwege een extra rondrit in de Taita Hills, i.p.v. nog een stuk route naar de kust. Hier hebben we zeker geen spijt van gehad, die rondrit was geweldig! Wat hierdoor ook wijzigde was de tijd waarop we op de onvermijdelijke highway tussen Nairobi en Mombasa gingen rijden, zodat we niet teveel met de lokale lijndiensten / autobussen te maken zouden krijgen. Die rijden nml als King of the road en denken de weg voor zichzelf te hebben. Een motor drukken ze zo van de weg als je niet oppast. Helaas is er maar één weg om richting Mombasa te gaan, dus je moet wel, maar door hier nu een extra overnachting in te lassen bij Hunters lodge reden wij op tijden, dat die bussen ons niet zouden passeren. Veiligheid uiteraard voorop dus. Deze kleine 300 km in 2 etappes is wel een zeer bijzondere ervaring, voor de rest is de reis zeer relaxed te rijden op prachtig geselecteerde wegen. Lange kaarsrechte wegen met oneindige uitzichten, prachtig slingerende bergwegen waarbíj je tot 2600 meter hoogte komt, maar zeker het off-road in het binnenland zijn allemaal meer dan de moeite waard. Zeer veel variatie, vaak zelfs meerdere keren op een dag. Ook de safari in Amboseli National Park was overweldigend, we hadden het geluk heel veel dieren zelf te kunnen spotten maar dat blijkt er regel te zijn ipv uitzondering.

Overal zwaaiende mensen langs de weg en als je zomaar ergens stopt, ben je meteen een attractie. Want blanken zien ze niet zoveel en zeker niet op de motor. Wie kijkt er dus naar wie? Wij kunnen nu stellen dat we een prachtig beeld van Kenia en de Kenianen hebben gekregen. Ze zijn supertrots op hun land en bijzonder vereerd dat jij daar als toerist komt. De duimen steeds omhoog langs de weg spreken boekdelen.

De hotels onderweg waren allemaal van een zeer goede kwaliteit, sommige zelfs aan de luxe kant voor Afrikaanse begrippen. Het water of de electriciteit kan het wel eens een keer niet doen, het eten komt wel eens wat laat en ze hebben nooit alles wat op de menukaart staat, maar dat is nou eenmaal Afrika. De juiste reismentaliteit en je zal genieten, zelfs als de douche een keer koud is. Het wordt overigens altijd wel weer opgelost. Overal overheerst de vriendelijkheid van de mensen zelf. Zoiets moet je gewoon zelf ervaren, je voelt je er dan ook zeker nergens onveilig. Na de rondreis konden we weer een paar dagen heerlijk relaxen in Sawa Sawa beach house, nog een snorkeltocht maken en een houtsnijderij bezoeken, voor de terugvlucht naar Nederland helaas weer in zicht kwam.

Nogmaals; motorsafaris begrijpt precies wat (motor)vakantie is en heeft dat perfect geregeld. Je hoeft alleen zelf maar te motorrijden en te genieten (Trouwens als je zelfs een dag dat motorrijden niet zou willen/kunnen, of bepaalde stukken liever niet rijdt, dan stap je in de volgauto en neemt de monteur het met een big-smile even over) Kortom, wat hebben we genoten van deze reis!  Motorsafaris heeft het perfect voor elkaar en we willen ze dan ook een dikke pluim geven. Wij kunnen iedereen deze reis van harte aanbevelen.