“VICTORIA FALLS”

3 weekse reizen van- of naar de Victoria watervallen.

Kenia - Victoria Falls - Kaapstad


Een lange reis, meer dan 7000 km. Door 7 landen. Door wildparken in Botswana. Door de uitgestrekte savanne’s in Tanzania. Langs het meer van authentiek Malawi. Langs de Skeleton Coast in Namibië. Fish River Canyon. Wijngebieden in Zuid Afrika. Het is een reis van Arabisch Mombasa naar cosmopolitisch Kaapstad. Een reis door de tijd, eeuwen-oude beschavingen in het binnenland , moderne tijden in Zuid-Afrika.


Het is een unieke, bijzondere en een heel mooie reis.  Een reis om nooit te vergeten. En om veel te fotograferen om een paar mooie boeken van te maken.

We zien gegarandeerd olifanten, giraffen en veel meer langs de weg. We kiezen voor landelijke wegen maar goed begaanbaar. Want we moeten ook kilometers maken.


Om de reis betaalbaar te houden wordt er soms gekampeerd als er goede campsites zijn. Dit vooral in Namibië.  Anders gezellige hotelletjes vooral in de steden.


Deze reis is in 2017 voor het eerst onder leiding van ko Duijvestijn en Peter Kimani gereden. Jaarlijk organiseren we de reis in april, mei en juni. Deze data speciaal voor het weer. Geen regen en nog niet te heet. Nu organiseren we de reizen met een deskundige gids en een goede monteur. Er gaat geen Europese gids meer mee. Er is goede navigatie met onze Garmins.


Je kunt kiezen voor een gedeelte van de reis van 3 weken of de hele reis van 6 weken. Je kunt opstappen in Kaapstad, Livingstone ( bij de Victoria watervallen) of Mombasa.


Hoe zwaar is deze reis?

Reken op flinke afstanden.

Er zijn ook rustdagen.

De warmte en de vele indrukken maken het

ook vermoeiend

0 - Vertrek Europa 


1 - aankomst Mombasa, transfer naar de basis “SawaSawa-Beachhouse.

Bij aankomst acclimatiseren, kennismaking met de crew en de motoren. Klaarmaken voor de reis. We zijn nog aan de Indische Oceaan en zullen over 28 dagen de Atlantische Oceaan in Namibia bereiken. Dwars door Afrika van oost naar west.


2 - Msambweni-Rukanga - 200 km (130 km onverhard)

We vertrekken vroeg voor een mooie tocht door Kenya over de rode moram-wegen.

Veel dorpjes komen we niet tegen. Wel een stuk “highway” tussen Mombasa en Nairobi.

We overnachten in ‘bush-houses’ in de bush.

Bij het kampvuur overdenken we wat ons te wachten staat de komende weken.


3 - Rukanga-Moshi (TANZANIA) - 187 km (70 km onverhard)

Een stuk onverhard door de sisalplantages, dan draaien we het nieuwe asfalt richting

Tanzania op. De grens is altijd een belevenis, als we geluk hebben zijn we er met een

uurtje door. Moshi is een levendige Afrikaanse stad waar we een wandeling

kunnen maken en smakelijke pizza eten. Voorlopig de laatste....


4 - Moshi - Babati - 280 km

We rijden langs de Kilimanjaro op weg naar Arusha, een grote stad waar veel

overheids-kantoren  en reisbureau’s zijn gevestigd. Kilimanjaro en Mount Meru

in de verte , dan passeren we Tarangire NP en vervolgen de glooiende weg naar

Babati, een klein Tanzaniaans stadje met een leuke markt. Eenvoudig en gezellig hotel.


5 - Babati-Dodoma - 256 km (45 km onverhard)

Onderweg veel heuvels waaronder de Kolo Pass (1600 m). De weg door het bos

was in 2017 niet helemaal klaar dus dat wordt in 2018 een stuk onverhard.

Dodoma werd in 1973 hoofdstad van Tanzania, en is gebouwd om te voet te doorkruisen. 

Het is een lelijke stad met Sovjet architectuur en met weinig leven.

Dar Es Salaam aan de kust is nog steeds de commerciële hoofdstad.


6 - Dodoma-Iringa - 263 km

Onderweg komen we langs Lake Mtera waar de grootste hydro-electrische dam

van Tanzania staat.  Iringa is mooi gelegen op 1500 m hoogte in de heuvels. 

Door de hoogte kan het ’s avonds fris zijn.


7 - Iringa-Mbeya - 341 km

Vandaag flink wat kilometers, maar het asfalt is goed. Weer heuvelachtig landschap,

de weg gaat omhoog tot 2400 m.  De motoren ademen moeilijk. De bijna 3000 meter

hoge Mount Rungwe zien we in het zuiden.


8 - Mbeya-Karonga (MALAWI) - 176 km

De grens met Malawi duurt even vanwege het vele papierwerk maar er is veel te zien dus het wachten valt mee.  We rijden kleurrijk Malawi in en vinden een lodge aan Lake Malawi. In het westen de bergen en voor ons Lake Malawi.


9 - Karonga-Nkhata Bay - 286 km (45 km onverhard)

Een mooie tocht langs Lake Malawi. Aan de overkant zien we Mozambique liggen. In Nkhata Bay leeft men naast visserij van het toerisme. Er is dan ook veel te doen. Ook zijn in dit gebied rubberplantages te vinden. Hier is het echt Afrika. Markten, mensen, transport en vooral warm.


10 - Rustdag

We hebben rust nodig na de eerste 2000 km. Ook moeten de motoren een beurt hebben. Vandaag wandelen en rondkijken in deze bijzondere omgeving. Het meer is de zuidelijke punt van de “Rift Valley” de grote slenk die van Israel naar Malawi loopt. Voor Malawi is het meer een bron van voedsel.


11 - Nkhata Bay-Kasungu - 285 km

We verlaten  het meer van Malawi  voor een mooie tocht door de heuvels die tot 1800 meter hoogte gaan. Woeste heuvel-landschappen die soms aan Schotland doen denken. Overnachten in een lokaal hotel in het dorp.


12 - Kasungu-Lilongwe - 136 km

De hoofdstad van Malawi doet een beetje vreemd aan zonder echt centrum. Je kunt er heerlijk eten.  Hier heeft niemand haast.

We hebben een leuke lodge met zwembad en water erin.


13 - Lilongwe-Chipata (Zambia) - 153 km

Alweer een mooie rit naar de grens met Zambia. We houden het aantal kilometers laag vanwege de wachttijden aan de grens. Chipata is de 5e stad van Zambia. De grens met Zambia is niet zo lastig als Malawi maar het kost altijd tijd.


14 - Chipata-Petauke - 183 km

We steken de Luangwa rivier over. Hier wonen grote populaties nijlpaarden.


15 - Petauke-Lusaka - 392 km

Vandaag flink wat kilometers want Zambia is uitgestrekt en dun bevolkt. Elk uur stoppen om te drinken en dan weer 80 km. door. Zo kom je snel bij Lusaka. De campsite is een oase van rust vlakbij de hoofdstad.


16 - Lusaka-Choma

De weg is soms slecht maar als we de Kafue River oversteken wordt het wegdek beter. In de Munali hills wordt veel suiker verbouwd, we rijden door de eindeloze rietsuiker plantages. Afhankelijk van de toestand van de wegen in Botswana kiezen we voor een route door Botswana of door de Caprivi-strook in Namibia.


17 - Choma-Livingstone - 200 km

Nog 200 kilometer en we bereiken Livingstone.  Deze stad bruist van de activiteit voornamelijk vanwege Victoria Falls.

Terecht één van de wereldwonderen. ZigZag Town Lodge voor verlenging.


18 - Rustdag bezoek Victoria Falls

Rustdag om uitgebreid de Victoria Falls te bezichtigen. Zoek maar es op internet en lees de details en anekdotes. Feit is dat de watervallen in 1855 door Livingstone zijn ontdekt en hij ze de naam gaaf van de toenmalige koningin Victoria. De Zambezi rivier zullen we later weer tegenkomen.


19 Rustdag

Waarschijnlijk verblijven we in Zig-Zag Townlodge.


20 - Livingstone-Katima Mulilo (Namibia)  205 km.

We rijden door Zambia ten noorden van de Zambezi rivier. Op de grens in Namibië ligt Katima Mulo. We zoeken een lodge met zicht op de Zambezi zodat we ’s avonds de nijlpaarden zien en vooral horen.


21 - Katima Mulilo-Divindu 313 km.

We rijden door de Caprivi-strook richting westen. Een lange eentonige weg maar wel kans om hier en daar klein wild te zien. Hier 80 km rijden. stoppen, drinken en weer 80 km. Eentonig maar efficiënt. Overnachten in bungalows aan de Okavango River. Prachtig uitzicht.


22 - Divindu-Rundu 205 km.

Vandaag steken de de Okavanga rivier over. Deze grote rivier eindigt niet in de oceaan maar in de Okavanga delta in Botswana. Rundu ligt aan de Okavanga rivier die de grens vormt met Angola. We logeren in een guesthouse in de tweede stad van Namibia. Dus levendig en gezellig.


23 - Rundu-Grootfontein 258 km.

We rijden nu in zuidelijke richting en passeren Grootfontein. Allemaal namen met een Nederlandse of Duitse klank zullen we tegenkomen. Grootfontein is een prettig stadje met schaduw. Grootfontein is een straat met huizen en wat hotels


24 - Grootfontein-Namutoni, Etosha NP 170 km.

In de buurt van Grootfontein ligt de Hoba meteoriet, de grootste in de wereld. Voor wie Etosha park wil bezoeken is er tijd voor een safari met de auto in dit park. Vanaf hier gaan we steeds meer kamperen want er zijn weinig of geen hotels.


25 - Namutoni-Okaukuejo  134 km.

Een mooie route over asfalt van de C38 door Etosha NP. Kleine stadjes met veel bedrijvigheid. Hier vinden we nog een betaalbaar guesthouse.


26 - Okaukuejo-Otjiwarongo  188 km.

Asfaltwegen brengen ons steeds verder richting Oceaan. Stadjes zijn georganiseerd en zien er keurig uit met parkeerplaatsen enzo.


27 - Otjiwarongo-Karibib  204 km.

Zuidwestwaarts rijden we. Richting Atlantische Oceaan. Namibië is veel woestijn en dat merken we. Stof, warmte en een felle zon.


28 - Karibib-Swakopmund  169 km.

De weg daalt tot zeeniveau en het land droogt uit, we rijden langzaamaan de zand-woestijn in naar dynamisch Swakopmund. Het Zandvoort van Namibië maar dan totaal anders. Hier kun je kiten, zandsurfen en veel meer. De bewoonde wereld met verse koffie en gebak. We zijn Afrika doorgereisd van Oost naar West, van de Indische- naar de Atlantische Oceaan. We komen in een andere wereld, de invloed van Zuid Afrika is voelbaar.


29 - Rustdag in Swakopmund

Een dag rust in Swakopmund is mooi en de moeite waard. Gezamenlijk bedenken we een paar leuke dingen. Zoals met de motor naar de seals reserve ten noorden van Swakopmund. ’s Avonds is het gezellig in de cafë’s en restaurants. Er heerst een bijzondere sfeer zo aan de Atlantische Oceaan. Maar morgen moeten we verder, de weg naar Kaapstad is nog lang,


30 - Swakopmund-Solitaire  280 km.

Een prachtige gravel-weg door de uitgestrekte en verlaten Namibische woestijn. De bergen in de verte lijken maar niet dichterbij te komen. Er waait een harde wind vanuit de Oceaan.


31 - Solitaire - Sesriem 80 km.


32 - Sesriem verblijf

Vandaag heel vroeg om de schitterende duinen bij zonsopgang te zien. Dune 45,  Sossisvlei Dit is eldorado voor fotograven. Schitterende kleuren.


33 - Sesriem- Marienthal   240 km.

Dit is Namibia zoals we ons Namibia allen gaan herinneren, gravelwegen, grote afstanden, wind en stof. Een groot en leeg land met alleen de noodzakelijke wegen. Mar wel weer verkeersborden.


34 - Marienthal - Keetmanshoop   200 km.

Vandaag een vervolg op de vorige dag, gravel, stof, wind…..


35 - Keetmanshoop - Fish River Canyon  150 km.

De Fish River Canyon staat vandaag op het programma. De indrukwekkende kloof is circa 160 km lang, tot 27 km breed en is op sommige plaatsen tot 550 meter diep. Op deze dag kunnen we  een aantal uitzichtpunten bezoeken. Ook zijn er een paar  korte wandelpaden langs de rand van deze indrukwekkende kloof. Hier kamperen we weer. De laatste dag in groots Namibia.


36 - Fish River Canyon - Hondeklipbaai (Zuid Afrika)  360 km.

We keren terug naar de B1, de grote noord-zuid verbinding van Windhoek naar Zuid Afrika en volgen deze tot de grens. De grens met Zuid Afrika is goed georganiseerd en daarom duurt het niet zo lang. Ook de wegen in Zuid Afrika zijn goed. Asfalt en borden. We zijn terug in de 21e eeuw.


37 - Hondeklipbaai-Vredendal  250 km.

Vanuit Hondeklipbaai ben je in drie dagen in Kaapstad. We kunnen nog kiezen voor een omweg door de woestijn naar de oase Pella aan de Oranjerivier. Hier groeien dadelpalmen in een groene oase. Of we nemen de grote weg naar het zuiden.


38 - Vredendal-Vredenburg  195 km.

Het is aangenaam om weer op mooie wegen te rijden. Asfalt glijdt onder de wielen door. Daardoor kunnen we vanaf de motor rondkijken in dit prachtige land met een bewogen geschiedenis die nog lang geen historie is.


39 - Vredenburg-Kaapstad  150 km.

De wegen worden groter en het landschap groener. De woestijnen zijn we vergeten. In de verte ligt Kaapstad. Bij aankomst rijden we natuurlijk een rondje door de stad en langs “the waterfront” In de avond dompelen we ons onder in deze kosmopolitische wereldstad.


40 - Kaapstad en transfer naar vliegveld

Kaapstad is een wereldstad en eigenlijk wil je wat langer blijven. Regel een verlenging en geniet van deze kosmopolitische stad op de grens van de Atlantische en Indische Oceaan. Talloze restaurants en café’s. Trendy, hip, er is van alles. De Zuid Afrikaanse rand staat meestal laag en dat maakt alles betaalbaar. Verlenging is mogelijk!


41 - aankomst Europa


wijzigingen voorbehouden.

Voor de expeditie Kaapstad-Kenia volgen we dezelfde weg terug

vertrekdata 2019


Kenia-Victoria Falls 2 april

22 dagen  € 2950


Victoria Falls-Kaapstad 22 april

€ 3450


Kaapstad-Victoria Falls  15 mei

€ 3450


Victoria Falls-Kenia  7 juni

€ 2950


totale reis Kenia-Kaapstad

6 weken  € 6400

maximaal 7 motorrijders


Bij deze reizen is het eten en de benzine NIET inbegrepen